
Ingrediente:
– 250-300 g flori de liliac fără codițe
-1 kg zahăr
– 500 ml apă
– sucul de la 1 lămâie
– semințele dintr-un sfert de păstaie de vanilie
Mod de preparare:
Se culeg florile proaspete de liliac, se desprind codițele și frunzulițele și se scutură bine (să nu rămână insecte). Se pun apoi într-o strecurătoare și se spală sub apă rece, după care se lasă să se scurgă. După aceea se toarnă sucul de lămâie (proaspăt stors) peste flori și se amestecă bine. Acesta este secretul păstrării culorii florilor de liliac! Separat, apa se pune la fiert, se adaugă încet zahărul și la final se adaugă florile de liliac și semințele de vanilie. Se fierbe amestecul la foc mic timp de maximum 15-20 de minute, amestecând continuu, până când compoziția se leagă bine.
Compoziția astfel obținută se pune fierbinte în borcane curate și după închidere se întorc cu gura în jos, pentru a se sigila și a se păstra bine în timp.
About the author